REALIZACE DŘEVOSTAVBY

Postavte si udírnu

Mít svou vlastní udírnu je snem mnoha majitelů domů, chalup a zahrádek. Vůně čerstvě vyuzeného masa nebo klobás nic nepřekoná, a pokud máme udírnu svou, můžeme ochutnávat ještě teplé. Jak si takový sen splnit?

Uzení patří mezi oblíbené způsoby, jak zakonzervovat potraviny a prodloužit tak jejich trvanlivost. Třeba čerstvé maso vydrží jen tři až čtyři dny, mleté pouhý den, zatímco uzené maso i několik týdnů. Udírny se tak stavěly již před mnoha lety, důvody byly především praktické a ke stavbě se používalo vše, co bylo k dispozici. Setkat se tak můžete s doma vyrobenou udírnou ze sudu na vodu, z kovové popelnice nebo dřevěných beden. Původně možná provizorní řešení je funkční i po letech, přesto je lepší věnovat čas i energii na stavbu lépe řešené udírny. Stavba udírny nemusí být tak složitá, jak by se mohlo zdát. Může být ze dřeva, železa, betonu či kamene, ideální je ale udírna vyzděná. Ještě předtím, než nakoupíte materiál a vrhnete se do práce, mějte jasno v několika věcech.

Pokud vše máte rozmyšlené, plány hotové, materiál nakoupený, směle se pusťte do stavby. Už jen pár dní vás dělí od vašich prvních domácích uzených klobásek a sýrů či masa. Do udíren je ideální tvrdé dřevo z listnatých dřevin, jako je buk, dub nebo ovocné stromy.

Exit mobile version