DELTA představila administrativní budovu v ultra-nízkoenergetickém standardu

Společnost EKOM se roky zabývá vývojem, výrobou a prodejem ekologických kompresorů. Tuto svoji filozofii – co nejméně zatěžovat životní prostředí – se rozhodla přetransformovat i do svého aktuálního stavebního projektu – nové administrativní budovy. Roli architekta svěřila bratislavské architektonické kanceláři DELTA.

Autorem konceptu je Ing. arch. Adam Cifra ze společnosti DELTA Projektconsult Slovakia, který start projektu okomentoval slovy: „S investorem to nebyla naše první spolupráce, před pár roky jsme pro EKOM realizovali skladovou halu. Na základě dobrých zkušeností a vybudované důvěry nás pověřil řešením komplexního plánu celého areálu, včetně návrhu nové administrativní budovy s parkovacím domem“.

DELTA se už roky věnuje problematice udržitelné výstavby (zároveň je i členem SKGBC – Slovenské rady pro zelené budovy), proto se vždy snaží navést klienta na ekologickou linii projektu v tzv. režimu green line. Samozřejmě ne vždy se to podaří. „V tomto případě jsme investora přesvědčovat velmi nemuseli. EKOM už samotnou výrobou deklaruje své ohleduplné smýšlení k životnímu prostředí, mile nás tedy překvapilo, že napříč vyšším vstupním nákladům se investor rozhodl pro ultra-nízkoenergetický standard budovy.“

 

Projekce v BIM standardu

Projekt této administrativní budovy byl projektován ve stavební části (stavební konstrukce, statika, vzduchotechnika) a architektura objektu v BIM standardu, což mělo za následek ulehčení koordinace projektu, snazší kontrolu, ale i celkovou komunikaci s investorem a realizačními firmami.

 

Koncept kancelářské budovy

„Investorovým požadavkem bylo, aby nový objekt příliš nenarušil původní modelovou zástavbu pozemku“ prozradil dále k projektu architekt Cifra. „Parametry budovy byly tím pádem více méně dané. Půdorys trojpodlažní administrativní budovy má téměř čtvercový tvar, ke kterému je přičleněný čtyřpodlažní parkovací dům pro 92 vozidel. Myšlenka parkovacího domu pro zaměstnance nás zpočátku dost překvapila, zdůvodnění klienta mělo pragmatickou podstatu. Nechtěl zabírat parkovacími plochami venkovní prostor a zároveň chtěl pro zaměstnance vytvořit co nejkomfortnější přístup na pracoviště. Obě budovy sice tvoří jeden celek, autoři návrhu ho však vizuálně odlišil řešením fasády – boční pohled vytváří mezi bílou fasádou organických křivek parkovacího domu a přísně symetrickou kancelářskou budovou ze skla a pohledového betonu příjemné napětí.

 

Oáza klidu v centru budovy

Aby se vnitřní prostory v administrativní budově co nejvíce prosvětlily, střed dispozice vyřešili architekti DELTA tzv. atriem. To je přístupné nejen z interiérové části – konferenční místnosti, ale díky odsunutému přízemí i zvenku. „Zadání investora bylo vytvořit pro zaměstnance relaxační prostor plný denního světla a čerstvého vzduchu. Ochranu před deštěm zabezpečuje horní zasklení. Pro snadnou cirkulaci vzduchu je mezi zastřešením a střechou ponechaná čtyřiceti centimetrová mezera“ prozradil architekt Cifra. Relaxační funkci plní lavičky a zeleň umístěné v prostoru atria. Zeleň by se měla postupně popínat prostřednictvím ocelových lanek na celou výšku stavby.

 

Komfortní interiéry

Návrh a dimenzování interiéru řešili architekti s důrazem na velkorysost, dostatek světla a příjemné interní klima. To zabezpečuje stropní chlazení a aktivní betonové jádro stěn. Na každém ze třech poschodí kancelářské a zasedací prostory se funkčně střídají oddychové a sdružovací části, kuchyňky, nechybí tu ani fitness prostor či prezentační místnost. Jednotlivé zóny se od okolního světa vizuálně neseparují, naopak, prostřednictvím velkých prosklení se jim daří aktivně komunikovat s okolním vnějším, ale i vnitřním světem. Odhlučněné jsou skutečně dostatečně – prostřednictvím akustických panelů na stropech a stěnách či zasklených příček z trojskla.

 

Ideální prostředí pro kreativu

Ticho, příjemné výhledy, konstantní ideální temperování místností, čerstvý vzduch. Dostatek přirozeného světla, v případě potřeby možnost stínění. To jsou základní charakteristické rysy kancelářské budovy EKOM z rukou architektů DELTA. Na celém konceptu budovy je cítit, že majitelům firmy na komfortu a zdravém prostředí zaměstnanců skutečně záleží.

 

ZVLÁŠTNOSTI PROJEKTU:

  • Objekt byl projektovaný ve standardu BIM profesemi architektura, stavební konstrukce, vzduchotechnika a statika.
  • Je řešený jako nízkoenergetická budova, která využívá obnovitelné zdroje energie. Na vytápění a chlazení je použitý sálavý systém (stropní systém a technologie aktivního betonového jádra)
  • Objekt je předpřipraven na využití obnovitelné energie z podzemní vody.
  • Exteriérové stínění je řízené pomocí inteligentního systému.
  • V interiéru se použili přírodní a recyklovatelné povrchové materiály
  • V parkovacím domě jsou nabíjecí stanice pro elektromobily.

 

Foto: DELTA – Tomáš Haverlík




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *