Jak si vybrat nejlepší kávovar na přípravu espressa pro začátečníky

Máte rádi latte, capuccino nebo klasické espresso a chystáte se na koupi nového kávovaru? V tomto článku se dozvíte o základních typech kávovarů a o tom, jak vybrat ten, který je pro vás nejlepší.

Po přečtení tohoto článku budete mít dostatek informací, které potřebuje pro výběr kávovaru. Pokud chcete poradit nebo si nejste něčím jisti, můžete nám zatelefonovat nebo poslat e-mail, rádi vám poradíme.

 

Druhy kávovarů

Mezi dva základní typy kávovarů patří automatické a pákové kávovary.

Automatický kávovar dělá většinu práce za vás. Dalo by se říct, že je to “barista”, který pracuje na váš povel.

S pákovým kávovarem potřebujete některé základní dovednosti, abyste dosáhli dobrých výsledků. U tohoto typu kávovarů jste vy ten barista.

Oba typy kávovarů mají širokou škálu možností i cen. Pákový kávovar v rukou zkušeného uživatele může vylepšit espresso s mléčnou pěnou, jakou dostanete v kavárně. Na druhé straně automatický kávovar připravuje kvalitní kávu rychle a bez vaší pomoci.

Jeden ze základních rozdílů je, že automatické kávovary mají vestavěný mlýnek na kávu. U pákových kávovarů budete potřebovat samostatný mlýnek na mletí kávy.

Ve většině kávovarů máte možnost použít předemletou kávu. Předemletá káva ale není tak kvalitní jako čerstvě namletá káva. Pokud zvolíte pákový kávovar, nezapomeňte si koupit kvalitní mlýnek na kávu.

 

Automatický kávovar

Rychlý, snadný a pohodlný kávovar se kterým nepotřebujete žádné dovednosti. Kávovar má v sobě zabudovaný mlýnek k mletí čerstvých kávových zrn pro každý šálek. Uvnitř kávovaru je část varná jednotka, který vykonává baristické funkce extrahování kávy. Špičkové automatické kávovar mají často funkci “One touch”. Tato funkce produkuje mléčné espresso nápoje jako je latte, cappuccino či flat white pouze jedním stiskem tlačítka bez dalšího zásahu.

Všechny automatické kávovary fungují na stejném principu. Liší se ve způsobu napěňování mléka, programovatelnosti, kapacity a povrchové úpravy.

Levnější modely používají pro našlehání mléka parní trysku. Je to ruční proces, ale není se čeho obávat, použití je snadné. Vše co musíte udělat je naklonit nádobu s mlékem pod trysku a zapnout spínač.

Další možností pro mléčnou pěnu je cappuccinator, který pomocí trubičky umístěné v mléku dodá napěněné mléko. Také může mít kávovar  zvlášť nádobu na mléko, která se připojí ke kávovaru. Nádobu pak jednoduše odděláte od kávovaru a vložíte zpět do ledničky, aby zůstalo zbývající mléko čerstvé a chladné.

U některých kávovarů máte možnost nastavit hustotu mléčné pěny.

Ze strany kávy je třeba si hlídat nastavení mletí, možnost upravit si sílů a tepotu kávy, případně další ovládací prvky, jako je předběžná infuze nebo regulace průtoku. Obecně platí, že pokud stoupá cena kávovaru, získáte větší kontrolu a programovatelnost, lepší displej nebo robustnější konstrukci.

 

Pákový kávovar

Pákových kávovarů je k dispozici celá řada. Od levnějších po rafinované, ručně vyráběné kávovary. Pákový kávovar vyžaduje k ovládání jisté dovednosti. Nebojte se, pokud jste začátečník seženete kávovar vhodný i pro vás.

Příprava kávy je hra, kdy ovládáte množství mleté kávy, dávku kávy a teplotu vody. Jemná kontrola těchto proměnných bývá složitější ale výsledek stojí za to.

Kávovar nemá zabudovaný mlýnek, takže je potřeba dokoupit jej zvlášť. Kvalitní kávu připravíte vždy z čerstvě namleté kávy. Pokud nechcete kupovat mlýnek, můžete do páky nasypat již předem namletou kávu. Káva ale nikdy nebude tak chutná a kvalitní jako z právě namleté kávy.

Pokud chcete kvalitní kávu nedoporučujeme kupovat kávovary vhodné pro začátečníky, ale koupit si kvalitní kávovar. Ovládání pákového kávovaru není složité, chce to jen trénink.

 

Typy bojlerů

Protože je tento článek určen pro začátečníky, je důležité se zmínit o bojleru v kávovaru. Bojlery s výměníkem tepla znamená, že můžete současně připravovat kávu a zároveň napěňovat mléko, protože pára je vždy k dispozici.

Na špičkovém kávovaru může být duální bojler – samostatný bojler na výrobu vody pro přípravu kávy a zvlášť na přípravu páry pro napěnění mléka. Duální kotle jsou teplotně nejstabilnější a mají velmi přesnou kontrolu teploty vody. Regulace teploty je důležitá pro ty, kteří pracují se speciální kávou.

 

Závěrem

Před nákupem je potřeba zvážit, jak velký kávovar chcete a  jestli máte pro něj vhodné místo, jak velkou kapacitu má na vodu a na kávu a kolik kávy denně připravíte. Jestli chcete rychle a pohodlně kávu z automatického kávovaru nebo s přípravou kávy “pohrát” s pákovým kávovarem a hlavně, kolik jste ochotni do něj investovat.

Ať už si zvolíte jakýkoliv kávovar je potřeba se o kávovar starat a pravidelně jej čistit, odvápňovat a očistit parní trysku od zbytků mléka.Nejdůležitější je používat kvalitní kávu, aby jste si vychutnali každý šálek. Nejlepší je koupit kávu přímo z pražírny, kde máte zaručenou kvalitu a čerstvost kávových zrn a před každou přípravou kávy si ji namlít. Čerstvě pražená káva dodá vašemu šálku tu pravou chuť a vůni.