Těžko byste našli lepší způsob, jak vykouzlit široký úsměv na tváři milovníků masa než pořízení zahradní udírny. Nadšenci poctivě udí v každém ročním období, přičemž v chladnějších měsících poslouží studený kouř, zatímco po zbytek roku je skvělým pomocníkem kouř teplý.
Uzení je radost
Takové uzení je velmi multifunkční záležitostí, která se nevztahuje pouze na samotné maso. Zahradní udírny totiž zvládnou zpracovat například ryby, sýry, a dokonce třeba i ořechy. Můžete si tak připravit hotové hody pro zahradní oslavu nebo třeba trvanlivou svačinu na výlet.
Otázkou je, jakou udírnu si vybrat? Je pro vás lepší elektrická udírna, či udírna na dřevo? První zmíněná možnost využívá zahřívání ve formě topné spirály, zatímco udírna na dřevo používá přírodní zdroj tepla. Znalci zajisté namítnou, že uzení na dřevě má nenahraditelné kouzlo v podobě vůně a chuti pocházející z používaného dřeva a jeho kouře. Elektrická udírna má výhodu šikovného zdroje tepla, díky kterému se dá snadněji kontrolovat teplota uzení a samotné roztopení probíhá rychleji.
Jaká udírna je tedy nejlepší pro mě?
Složitá otázka, na kterou se pokusíme poskytnout co nejjednodušší odpověď. V první řadě (po výběru dřevěné nebo elektrické udírny) je potřeba vědět, jestli bude udírna pouze stát na zahradě, nebo ji budete chtít snadno přenášet. Věřte tomu, nebo ne, ale existují dokonce i malé udírny pro rybáře, které si lze pohodlně vzít k vodě.
Právě přenosná udírna je velmi populární volbou. Pokud s uzením začínáte či udíte jen jednou nebo dvakrát do měsíce, jsou mobilní udírny to pravé pro vás. Pojmou sice o trochu méně obsahu, ale vy stejně nepotřebujete nic velkého. Velkou výhodou tohoto typu udíren je, že si je můžete vzít s sebou jednoduše na chatu či do kempu.
Pokud udíte rádi a pravidelně, rozhodně zvolte izolované udírny. Jejich přenášení není sice jednoduché (mívají okolo 30 až 60 kg), ale na vaše pravidelné uzení na zahradě jsou nejvhodnější. Pojmou opravdu hodně masa a jsou vhodné k celoročnímu používání. Na závěr přejeme dobrou chuť a uzení zdar!